Lääkikseen hakeminen vuonna 2020
Pitkään odotetut tiedot vuoden 2020 valintakokeesta ja todistusvalinnasta on vihdoin julkaistu.
Tiivistetysti tärkeimmät tiedot ovat seuraavat:
- Valintakoe järjestetään tiistaina 19.5.2020 klo 9:00-14:00.
- Todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 27.5.2020 ja kaikki tulokset viimeistään 8.7.2020
- Valintakoemateriaali perustuu edelleen lukion fysiikan, kemian ja biologian pakollisiin, ja valtakunnallisiin syventäviin kursseihin, sekä valintakokeessa jaettavaan materiaaliin.
- Valintakokeessa sallitaan ainoastaan yksinkertainen nelilaskin.
- Todistusvalinnalla valitaan enintään 51% hakijoista, ja valintakokeella vähintään 49%.
- Ensikertalaisille on varattu 65% kaikista aloituspaikoista.
Mietityttääkö sinua vielä lääkikseen hakeminen? Tule lääkishaun vinkki-iltaamme, jossa kerromme lisää hakemisesta ja lääkisopinnoista! Järjestämme seuraavan vinkki-illan 6.11.2019 kello 18:00 terveystieteiden keskuskirjastossa osoitteessa Haartmaninkatu 4.
Lue lisää vinkki-illasta täältä!
Todistusvalinta
Todistusvalinnassa huomioidaan ainoastaan ensikertalaiset hakijat. Siinä hakijan ylioppilastodistus pisteytetään tietyin kriteerein, ja näillä pisteillä kilpaillaan muita vastaan. Todistusvalinnassa huomioidaan yhteensä kuusi ainetta, joista saa yhteensä enintään 199 pistettä. Lue lisää todistusvalinnan pisteytyksestä ja todistusvalinnan vaikutuksista lääkikseen hakemisessa täältä.
Koska todistusvalinnan kautta valitaan 51% kaikista hakijoista, on herännyt kysymys siitä kannattaako ensikertalaisen ja varsinkin kevään abin valmistautua valintakokeeseen. Lääketieteellisten alojen yhteishaun sivuilla julkaistiin kevään 2020 valintakokeen päivämäärä, ja todistusvalintojen tulosten julkaisemisen määräaika. Valintakoe pidetään 19.5.2020, ja todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 27.5.2020. On siis hyvin todennäköistä, ettei todistusvalinnan tuloksia ehditä julkaista ennen valintakoetta. Yhteisvalinnan nettisivuilla sanotaankin, että kaikkien hakijoiden kannattaa varautua valintakokeeseen osallistumiseen.
Valintakoevalinta
Itse valintakokeeseen ei tullut muutoksia. Koealue koostuu edelleen aiemmilta vuosilta tuttuihin lukion fysiikan, kemian ja biologian kursseihin, sekä valintakokeessa jaettavaan materiaaliin. Kokeessa myös jatketaan yksinkertaisen nelilaskimen käyttöä.
Kokeen raakapisteet lasketaan yhteen ja muunnetaan valintakoepisteiksi siten, että maksimipistemäärä on 72 valintakoepistettä. Korkeimmat valintakoepisteet saavat kaikkien saman alan yhteisvalintaan kuuluvien yliopistojen valintakokeeseen parhaiten vastanneet (eli 1% hakijoista). Valintakokeen hyväksymisraja on puolet tästä raakapistemäärästä. Jotta valintakokeesi hyväksytään sinun on siis saatava vähintään puolet siitä raakapistemäärästä, jonka paras 1% hakijoista on saanut.
Helsingin yliopiston ruotsinkieliselle lääketieteen koulutusohjelman opintolinjalle hakevan on lisäksi saavutettava tietty vähimmäispistemäärä, joka julkaistaan myöhemmin.
Hakeminen
Pystyt hakemaan samalla kokeella ja/tai ylioppilastodistuksella kaikkiin Suomen yliopistoihin, joissa järjestetään lääketieteen koulutusta. Sinun pitää kuitenkin asettaa hakukohteet mieluisuusjärjestykseen. Saat yhden ensisijaisuuspisteen siihen yliopistoon, jonka asetat järjestyksessä ensimmäiseksi. Huom! Jos haet ensisijaisesti johonkin muuhun koulutusohjelmaan kuin lääketieteellisen alan koulutusohjelmaan, et saa tätä pistettä. Ensisijaisuuspiste mukaanlukien todistusvalinnan enimmäispistemäärä on 200 pistettä, ja todistusvalinnan enimmäispistemäärä on 73 pistettä.
Tasapistetilanteessa todistusvalinnan ja valintakoevalinnan välillä on pieni ero. Tasapistetilanteella tarkoitetaan tilannetta, jossa hakukohteen kiintiön katkaisukohdassa on useampi kuin yksi hakija.
Kummassakin kiintiössä on omat vaiheensa, jolla pyritään erottamaan hakijat toisistaan (katso tarkat kuvaukset yhteisvalinnan nettisivuilta). Mikäli näidenkin vaiheiden jälkeen kaksi tai useampi hakija on edelleen tasapisteissä, todistusvalintakiintiössä ketään näistä tasasijalla olevista hakijoista ei hyväksytä koulutusohjelmaan, kun taas valintakoekiintiössä vastaavassa tilanteessa kaikki vielä tasasijalla olevat hyväksytään koulutusohjelmaan.
Nelilaskin
Valintakokeessa sallitaan edelleen vain yksinkertainen nelilaskin. Alla kuvaus sallituista laskimista, ja yhteisvalinnan nettisivuilla julkaistut esimerkkilaskimet:
Laskimella voi suorittaa vain peruslaskutoimituksia (yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolaskuja). Nelilaskin saa lisäksi sisältää virtanäppäimen/-näppäimet (ON/C, OFF), työmuistin tyhjennysnäppäimen (CE), etumerkin vaihdon, neliöjuuri- ja prosenttilaskun sekä yhden lukuarvon muistin ja sen hallintaan tarvittavat näppäimet (R-MC/MRC (myös MR), MC, M+ ja M-). Kaikki muut (lasku)toiminnot, kuten sulkumerkit, valuutan muunnokset, tullilaskurit, kokonaissumma alennushintalaskurit (näppäimet Euro, Local, TAX+, TAX-, GT, MU tms.) sekä edistyneemmät laskufunktiot on kielletty.
Esimerkkilaskimet:
Casio Petite fx-LC401 LV
Casio SL-450S
Sharp EL233S
Canon LC-211L
Texas Instruments TI-106 (Huom! EI TI-106 II)
Texas Instruments TI-108
Biltema laskin 24226
Biltema Pienoistaskulaskin 242001